Budova The Whale má pomoci návštěvníkům spojit se jak se zemí, tak s velrybami

Dánská designérská firma Dorte Mandrup získala zakázku na vybudování nového střediska pro sledování velryb, které je v souladu s krajinou a evokuje tvar velryby. Nové středisko, které se jmenuje The Whale, se nachází v Norsku, 280 km severně od polárního kruhu, na špičce ostrova Andøya.

Jen pár kilometrů od pobřeží ostrova Andøya leží hlubinné údolí Bleiksdjupa, jedno z nejlepších míst pro pozorování migrujících velryb. Díky tomu je andské město Andenes jedním z nejlepších míst na světě, kde lze pozorovat velryby.

Budova vyroste z měkkého kopce na skalnatém pobřeží, který bude vytvářet dojem, jako by byla kůra Země tlačena nahoru, aby se pod ní vytvořila dutina. Křivka střechy připomíná zadní stranu velryby při pohybu oceánem. na střechu budou využity místní kameny a návštěvníci budou moci chodit po střeše a dívat se na moře, velryby a dokonce i na polární záře.

The Whale bude zahrnovat velká okna, která se otevírají směrem k moři, a ve vnitřním prostoru parabolického tvaru budou umístěny výstavní prostory, kanceláře, kavárna a obchod.

Může se to zdát daleko, ale do Andenes přijede každý rok více než 50 000 návštěvníků. Účelem budovy je pomoci návštěvníkům spojit se jak s zemí, tak s velrybami, na které se přišli podívat. Budova je součástí trendu, který používá organické formy, aby pomohl lidem spojit se s jejich přirozeným okolím. Prostor jako takový pomůže zvýšit povědomí o světě přírody a její zachování.

Zdroj fotografie: Dorte Mandrup