0

Italské architektonické firmy LAD a Hynos Studio navrhly takzvanou „zavěšenou zahradu“, která ukazuje znovuoživení veřejného prostoru v centru Piazzale Loreto v Miláně. Návrh (označený jako Sovraparco – Povznesená zahrada) by se stal neobyčejně atraktivním místem zelené oázy v jinak dopravně přeplněném místě. Dvoupatrová stavba ve tvaru obrovského převráceného disku by vytvořila útočiště před chaotickou dopravou a hlukem pro lidi, aby se mohli odreagovat.

Plovoucí náměstí, jak bývalo označováno, se vznáší nad náměstím a stojí v ostrém kontrastu k náměstí pod ním. „Piazzale Loreto je také poněkud ošklivé místo: nic víc než křižovatka plná aut obklopená budovami bez architektonické hodnoty,“ říkají architekti. Sovraparco byl představen během konvence v Římě 18. března 2019. Město Milán ohlásilo renovaci Piazzale Loreto, ale žádné datum nebo určený návrh k realizaci nebyl určený.

Návrh Sovraparco podtrhuje výzvy, kterým čelí městští developeři, když se města čím dál více rozrůstají. LAD a Hypnos Studio navrhují Sovraparco jako realistický způsob, jak navrátit veřejný prostor. Architekti tvrdí, že protože město nemůže donutit soukromé majitele, aby radikálně změnili své budovy, musí být urbanisté kreativnější při tvorbě zeleně a veřejných prostranství.