Banka nechala předělat své pobočky, aby polidštila své finanční služby

Nationwide Building Society, významná finanční instituce ve Velké Británii, oslovila designovou agenturu Dalziel & Pow, aby přeměnila interiér jejich poboček do něčeho mnohem domácího. Na rozdíl od většiny ostatní bank se tato společnost rozhodla dát pryč skleněné stěny, které oddělovaly zaměstnance od klientů. Nové prostory se tak staly i místem konání seminářů nebo meetingů.

Agentura Dalziel & Pow sdělila, že její design pochází z místa lidskosti, otevřenosti a propojitelnosti – což jsou hodnoty, se kterými se v současných interiérech bank nesetkáte. Pobočky nyní mají otevřenější rozvržení bez bariér. Agentura na webu přímo uvádí čtyři hlavní body jejich designu: konverzace, pohodlí, konzultace a komunita. V rámci konverzace to jsou otevřené stoly, které mohou mít klienti rozhovory se zaměstnanci banky, aby se dozvěděli o jejich službách. Sekce komfortu nabízí bankomaty a servisní desky určené pro rychlé transakce. Konzultační oblast zahrnuje malé místnosti, které jsou ve tvaru domu z loga Nationwide, kde mohou lidé vést soukromější rozhovor. A na závěr komunitní oblast, kde může banka pořádat semináře nebo akce s místními podniky.

V celé pobočce je navíc bezplatné WiFi a plakáty, které klientům připomínají snadné online bankovnictví prostřednictvím jejich aplikace. Tímto redesignem chce banka zlepšit zákaznický zážitek, a navíc dát důraz na větší hodnotu fyzického místa pro své klienty, kteří přešli k online bankovnictví, aby právě nemuseli trávit čas na pobočce.